Rapport från resan till Genetatie Tanara i Timisoira i april 2019

 

I april 2019 åkte vi,3 personer ur föreningen ”Nya Unga Liv” på egen bekostnad, till Rumänien för att åter besöka ”Generatia Tanara” i Timisoira.(www.generatiatanara.ro)

Centret besöktes samtidigt av Noomi, ”Hela Människan” en organisation i Malmö som söker upp och stöder utsatta kvinnor och barn från bl.a.Rumänien.

Under vår resa har vi bland andra mött företrädare för socialtjänsten som arbetar på regional nivå med att leta upp och ta hand om, placera, barn som utsätts för våld och sexuella övergrepp i hemmet.

De gör ett enormt arbete men det är ändå en droppe i havet utifrån de behov som finns i Rumänien.

Som vi förstår kommer inte samhällets bidrag och eu-medel människor tillgodo i det Rumänien som är ofattbart korrupt.

Man måste betala extra för allt inom t.ex sjukvård, skola och äldrevård. Människor som arbetar inom dessa områden tjänar mycket lite och behöver de extrapengarna för att kunna leva ett drägligt liv. Den fattigdom vi sett är bedövande.

De verksamheter som hjälper utsatta och fattiga grupper i Rumänien får oftast medel från ideella organisationer i andra länder.

Detta gör att de eldsjälar som startat och driver olika hjälpcentra kan fortsätta att göra skillnad för de mest utsatta.

Generatie Tanara” som vi besökte har verksamhet för barn, flickor och pojkar som varit utsatta för sexarbete under slav-lika förhållanden. Flickorna har inte sällan barn.. Centret har också verksamhet på eftermiddagar för utsatta skolbarn. Många av dem bor i familjehem, där de ibland utnyttjas på olika sätt. Att klara skolan och att läsa vidare är ett sätt för dessa barn att ha fler val i livet. Centret har sen många år tillbaka även haft en mycket uppskattad sommarlovsverksamhet, där ett stort antal barn har deltagit.

Vi kommer att fortsätta att följa och stödja verksamheten.

Inger Tillström, Agneta Idbohrn, SivBritt Olsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s